Calcular les racions d’hidrats de carboni que s’ingereixen a cada àpat és una tasca fonamental en la diabetis tipus 1. En funció de les característiques personals i les seves necessitats nutricionals, l’equip mèdic recomana a cada individu quantes racions d’hidrats de carboni (HC) hauria d’ingerir a cada àpat i quanta insulina necessita per cobrir aquestes racions.
Cada vegada que la persona Tipus 1 es disposa a menjar, ha de reflexionar i prendre decisions sobre:
- Quina hora del dia és (esmorzar, dinar, berenar, sopar).
- Quantes racions d’hidrats té estipulades per a aquell àpat.
- Com repartirà les racions d’hidrats (farinacis, làctics, fruita…).
- Quanta insulina necessita habitualment per a cobrir el nombre de racions que menjarà.
- Si ha fet esport abans o després d’aquell àpat, haurà de reduir la insulina per evitar una hipoglucèmia.
- Si vol menjar més racions de les habituals haurà de calcular la insulina que necessita en funció de la seva ràtio insulina/ració d’aquella hora del dia.
- Finalment cal pesar els aliments per aconseguir les racions d’hidrats desitjades, punxar-se la insulina que s’ha calculat i esperar 15 minuts abans de començar a menjar.
Es molta la informació que cal gestionar y per facilitar una mica els càlculs és útil tenir a mà fonts de fiables per consultar-les sempre que calgui.
- Llista ràpida. Llista d’alguns aliments habituals.
- Cercador d’aliments. Base de dades amb més de 400 aliments.
- Guia visual. Imatge que ajuden a calcular les racions quan no es disposa d’una balança.
A Espanya i a gran part d’Europa una ració d’hidrats de carboni equival a 10 gr d’hidrats de carboni, tot i que en altres parts del món una ració equival a 15 gr d’HC. En aquest web 1 ració és sempre equivalent a 10 gr d’HC.