Gestor de receptes Tipus 1

Una de les moltes destreses que s’han d’adquirir quan a un membre de la família li diagnostiquen una diabetis Tipus 1 és aprendre a calcular quants hidrats de carboni (HC) contenen els plats. Per fer-ho, cal convertir els grams d’HC en racions d’HC, una nova unitat de mesura que a partir d’ara t’acompanyarà en tots els àpats. Així, des del moment del diagnòstic, l’alimentació diària queda vinculada per sempre més a les matemàtiques.

Davant d’aquesta situació, totes les eines que faciliten el càlcul de racions són molt útils (llistes personalitzades, cercadors d’aliments o guies visuals).

Hi ha una eina, però, que després d’un any de conviure amb el concepte de racions d’HC no hem sabut trobar: un gestor de receptes casolanes. Es tractaria d’un gestor que facilités la feina de calcular les racions de les receptes casolanes de masses homogènies (magdalenes, pastissos, melmelades…).

Gestor de receptes Tipus 1

La clau d’un bon gestor de receptes seria sens dubte que contingués una base de dades d’aliments amb informació nutricional de qualitat. A partir d’aquesta informació, per crear una recepta s’haurien d’introduir les dades següent:

  • Nom de la recepta
  • Ingredients i pes de cadascun d’ells.
  • Mètode d’elaboració (triturat sense cocció, forn, congelador…).

Amb tota la informació introduïda, el gestor hauria de retornar els grams de pastís, melmelada o gelat que equivaldrien a una ració d’HC.

Un exemple molt senzill seria fer una melmelada com aquesta:

Ingredient1 R d'HCgrams per a la receptaTotal R d'HC
Melmelada de maduixa i dàtil52 g
Maduixes200 g100 g0,5
Dàtils15 g30 g2
TOTAL130 g2,5

Disposar d’una eina com aquesta potser animaria molts membres de la comunitat Tipus 1 a gaudir amb tota confiança de receptes casolanes senzilles i saludables, deixant en mans del gestor tots els càlculs necessaris.

Coneixes alguna eina similar?

Si coneixes alguna eina semblant a aquesta t’agraïrem que ens ho facis saber. I si no la coneixes, ens agradarà que ens ajudis a difondre aquest projecte per ampliar les possibilitats que algun dia tota la comunitat Tipus 1 ens en puguem beneficiar.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *