Agulles per a la insulina

Agulles per a bolígraf d'insulina.

A Catalunya, la sanitat pública proporciona les agulles per a la insulina. Ara bé, quan t’adreces per primera vegada al centre d’atenció primària (CAP) per entrar en la roda del subministrament periòdic de material, és molt probable que tinguis unes quantes sorpreses.

El nombre de punxades d’insulina que s’ha de fer una persona amb diabetis tipus 1depèn dels àpats que faci, de les hiperglucèmies que hagi de corregir i de la insulina lenta que tingui estipulada. Així, el rang de punxades diàries està més o menys entre 4 i 8 segons cada cas.

Tot i així, en el primer lliurament que vam rebre al CAP ens van donar 70 agulles per a 45 dies, malgrat que un pacient amb DM1 en aquest temps s’haurà d’injectar entre 180 i 360 dosis d’insulina. Tot i posar-nos el màxim d’agulles que permetia el sistema informàtic, ens estaven donant 1,5 agulles per cobrir 6 punxades diàries!

Les agulles són un material d’un sol ús i està àmpliament reconegut que la seva reutilització provoca que es despuntin, perdin lubricació, provoquin dolor i facilitin l’aparició d’hipertròfies (Nuevas recomendaciones en Técnicas de InyecciónNew injection recommendations for patients with diabetes).

Cal reclamar els nostres drets

Després de múltiples reclamacions, trucades, visites, etc., vam aconseguir passar de 70 a 300 agulles. Però ens ho van fer com un cas excepcional, com a efecte de la nostra insistència, tot dient-nos que ‘a mesura que la noia es faci gran necessitarà menys punxades’.

És veritat que el nombre de punxades d’insulina depèn de molts factors, sí, però no de l’edat, i no hi ha cap pacient amb diabetis tipus 1 (tingui l’edat que tingui) que es faci 1,5 punxades diàries.

És important exigir els nostres drets i no conformar-nos amb la primera resposta que ens doni l‘Administració Pública (que pot ser a causa de les retallades en sanitat o per estricte desconeixement de la malaltia – sí, també en l’àmbit sanitari!).

Esperem que la nostra experiència animi a totes les persones que es trobin en la mateixa situació a reclamar els seus drets.